Tips en tricks

Onderhoud zilveren sieraden

Zilver heeft de eigenschap te gaan oxideren, dit is een zwarte en doffe aanslag aan de oppervlakte.
Dit ontstaat door een chemische reactie van het zilver op het gas Waterstofsulfide; dit zit overal in de lucht.
Als je je sieraad niet draagt, bewaar deze dan in een luchtdicht zakje op een droge en donkere plek.
Ook gaat zilver verkleuren door het gebruik van bijvoorbeeld make-up, parfum, medicatie en haarproducten.
Spoel je sieraden regelmatig met wat afwasmiddel en water en droog deze goed af. Bewaar het sieraad daarna in een luchtdicht zakje.

Zilveren ketting muziek noot

Oxidatie is niet schadelijk voor jezelf of het zilver en kun je eigenlijk niet voorkomen als je het zilveren sieraad draagt. Verwijderen is gelukkig een optie die je thuis ook kunt doen bij beginnende oxidatie.

Benodigdheden zijn kokend water; een diep bord of schaal; aluminiumfolie en Tricel soda korrels.
Kook het water, bedek de bodem van de diepe schaal met aluminiumfolie en strooi hier een een klein bodempje soda korrels over. Leg je zilveren sieraden (zónder stenen!) bij de soda en giet hier het kokende water overheen. Als het goed is gaat het water bruizen. Als het mengsel is uitgebruist en/of afgekoeld zal de oxide op de het aluminium folie geslagen zijn, van je sieraden af. Spoel je zilver af onder de kraan en poets op met een (zilverpoets) doek.
Klik hier voor een korte video over deze schoonmaak methode.

Eventueel kun je bij mij Silbo Zilverbad aanschaffen in de webshop dit is een product wat gebruiksvriendelijk werkt om snel je sieraden te reinigen.

Silbo zilverbad zilverpoets

Klik hier voor een korte video over het gebruik van het zilverbad.


Bedelarmband maken

Heb je een hanger aangeschaft in het Nationaal Onderwijsmuseum? Deze hangers heb ik zo ontworpen dat je deze eenvoudig zelf aan een (bedel) armband kunt bevestigen. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is twee tangetjes met een platte bek.

Bedelarmband wortel initiaal blokken
Klik hier om het instructie filmpje te bekijken.

Je kunt de hangers/bedels natuurlijk ook ergens anders aan bevestigen. Bijvoorbeeld aan een (zilveren) ketting, aan een sleutelhanger of aan een oorbel.

Dordrecht hanger


Onderhoud gouden sieraden

Sieraden worden op de huid gedragen en worden natuurlijk ook vies. Dit kan door het gebruik van make-up, parfum, haarproducten of gewoon door zweet en dode huidcellen. Dit kan geen kwaad voor je gouden sieraad, maar het zal je sieraad wel dof maken.
Om je sieraad weer mooi te laten glanzen kun je deze eenvoudig met wat zachte zeep (bijvoorbeeld groene zeep of afwasmiddel) en een zachte tandenborstel poetsen in lauw warm water. Droog je sieraden goed af met een zachte doek en bewaar sieraden die niet gedragen worden in een luchtdicht zakje op een donkere en droge plaats.
Bevat je sieraad edelstenen? Niet elke steen kan tegen water, opaal bijvoorbeeld. Bij aanschaf van een sieraad bij La Moon krijg je altijd informatie mee over het onderhoud, maar mocht je het even niet meer weten; vraag het even na.
Eventueel kun je ook Silbo Goudbad aanschaffen in de webshop. Dit is een zeer gebruiksvriendelijk product om jouw gouden sieraden weer nieuw leven in te blazen.